Department of English

Faculty of Arts, Chulalongkorn University


2202124  Introduction to Translation

 

Informative Text (Thai-English) Discussion

The translations given on this page are neither comprehensive nor definitive.  They are here to give you an idea of the range of possibilities and to spark discussion.  Suggestions and comments are welcome.

 

Translate the following into English.


ไม่มีใครทราบแน่ชัดว่าทุเรียนเข้ามา ยังประเทศไทยจากที่ไหน และโดยวิธีใด แต่มีหนังสือประวัติศาสตร์สยามที่เขียนโดยชาวฝรั่งเศสใน พ.ศ. 2336 พูดถึงทุเรียน  แสดงให้เห็นว่ามีการปลูกทุเรียนในภาคกลางตั้งแต่สมัยอยุธยา  ทุเรียนที่เรารับประทานในปัจจุบันพัฒนาพันธุ์มาอย่างต่อเนื่องเพราะคนไทยนิยมนำผลไม้ ที่ดีที่สุดถวายพระหรือเป็นของกำนัลเจ้านาย เป็นการส่งเสริมให้ผู้ปลูกปรับปรุงพืชผลของตนเอง

ทุเรียนนำไปแปรรูปได้หลากหลาย ทั้งทุเรียนแห้ง ทุเรียนกรอบ ทุเรียนแช่แข็ง  ประเทศไทยส่งออกทุเรียนเป็นอันดับหนึ่งของโลก  ในปี พ.ศ. 2557 รวมปริมาณ 39,000 ตัน เป็นมูลค่า 1,431 ล้านบาท  ที่จังหวัดนครนายกมีสวนอนุรักษ์พันธุ์ทุเรียนโบราณ สะสมไว้ได้ 53 สายพันธุ์  บางพันธุ์หนักถึง 20 กิโลกรัม  จำนวนประมาณ 700 ต้น  เนื้อและเมล็ดของทุเรียนมีคุณค่าทางอาหารสูง และให้พลังงานสูงเช่นกัน เพราะอุดมไปด้วยคาร์โบไฮเดรต โปรตีน ไขมัน และมีแร่ธาตุหลายชนิด  บางส่วนของทุเรียนยังต้านเชื้อแบคทีเรียได้หลายชนิดอีกด้วย


 

 

Translation 1: Sample for Critique


No one knows exactly how or from where the durian was introduced into Thailand, but there is a history of Siam by a French writer in 1793 that mentions it, showing that durians have been cultivated in the central region of Thailand since the Ayutthaya period. The durian that we eat nowadays has been continually developed because Thai people like to offer the best fruit to monks or to their masters. This encourages growers to improve the quality of their plants.

Durian can be processed into various forms including dried, baked, and frozen. Thailand is the world’s number one exporter of durian. In 2014, total exports amounted to 39,000 tons, worth 1,431 million baht. There is a farm to preserve traditional varieties of durian in Nakhon Nayok Province, with 53 varieties in its collection. Some fruits can weigh up to 20 kilograms. The farm has about 700 plants. The durian flesh and seed are high in nutrition and energy because they are rich in carbohydrates, protein, fat and minerals. Some parts of the durian can also prevent several kinds of bacteria.


 

 

Translation 2: Sample for Critique


No one knows quite how the durian came into Thailand or from where, but a history of Siam by a French writer in 1793 mentions it. This shows that durians have been grown in the central region of Thailand since the Ayutthaya period. The durian that we eat nowadays has been continually developed because Thai people like to offer the finest fruits to their masters or to monks. This encourages growers to improve the quality of their plants.

Durian can be processed into various forms including dried, fried, and frozen. Thailand is the world’s number one exporter of durian. In 2014, total exports amounted to 39,000 tons, worth 1,431 million baht. There is a durian farm to preserve traditional varieties in Nakhon Nayok Province, with 53 types in its collection. Some fruits can weigh up to 20 kilograms. It has about 700 plants. The durian flesh and seed are high in nutrition and energy because it is rich in carbohydrates, protein, fat and minerals. Some parts of the durian also have anti-bacterial properties.

 



 

Reference

 


 

Discussion

 


 

Vocabulary


 

Links

Durian
About Other Fruits
Related Stories



 




 


Home  |  Introduction to Translation  |  Translation Resources  |


Last updated April 8, 2018